12 травня, 2023

Як пошук Google допомагає залишатись у безпеці

У сучасних умовах надзвичайно важливо відчувати себе у безпеці. А відчуття безпеки дарує розуміння того, що ти розумієш як відрізнити правду від фейку. 

Пошук Google дає можливість це зробити.

Уявімо собі, що хтось пише вам «У Вінниці розквітли сакури», а надворі негода, холодно і сніжок пролітає. 


Як перевірити чи це правда?


Відкрийте вебпереглядач Google Chrome. У пошуковому рядку наберіть «У Вінниці розквітли сакури» та натисніть клавішу Enter. Що цікаво, запит до пошуку Google можна зробити й у рядку адреси. 


Після цього можна відкрити один зі знайдених ресурсів. Однак, перед тим, як скористатись інформацією варто впевнитись, що сайт надає перевірену інформацію. 


А як щодо малюнків та фото? Хтось надіслав вам картинку із квітучими сакурами Вінниччини, а за вікном хурделиця. Можна цьому довіряти?  Чи завжди картинка відповідає дійсності?


Звісно, цифрові інструменти Google дають можливість це перевірити. 


Відкрийте вебпереглядач Google Chrome. Якщо у правому верхньому куті не з’явився значок «Додатки Google» — наберіть в адресному рядку google.com


Тут важливо не переплутати, адже, якщо набрати google.com у пошуковому рядку, у вебпереглядачі відобразиться результат пошуку.


Далі треба обрати посилання Зображення і перетягнути файл, який хочеться перевірити до пошукового рядка. Зверніть увагу, що у цьому випадку пошуковий рядок змінитися в очікуванні отримання файлу.


За декілька секунд ви отримаєте набір малюнків, які максимально схожі на отриманий від вас. 


Цифровий інструмент Google Lens, використовуючи можливості нейромереж, запропонує вам зображення, які візуально схожі на Ваше. 


Крім того, у верхній частині вікна є кнопка «Знайти джерело зображення», яка дає можливість визначити де ж було опубліковане це зображення. 


Якщо на вашій картинці є якийсь текст, Google Lens досить точно зможе його прочитати. Для цього у нижній частині вікна є кнопка «Текст». Після того, як натиснули на неї, у правій частині вікна з’явиться копка «Вибрати весь текст», а також перелік ресурсів, де цей текст зустрічається. 


З текстом, що розпізнаний, можна здійснити кілька операцій. Для цього є відповідні кнопки у правій верхній частині вікна: «Скопіювати», «Слухати», «Перекласти» та «Пошук».


Здійснивши пошук можна отримати перелік сайтів, де зустрічається текст, що є на вашому малюнку. А довіряти чи ні ресурсу, який ви знайшли, потрібно вирішувати самостійно на основі прийомів критичного мислення та знань з медіаграмотності. 


Шукайте потрібну інформацію разом із цифровими інструментами Google, оцінюйте її та залишайтесь у безпеці!


Більше цікавої та корисної інформації можна дізнатись на курсі GDTfE.

Немає коментарів:

Дописати коментар