07 жовтня, 2022

Як ввічливість допомагає гарно листуватись

Електронна пошта є зручним та швидким засобом комунікації. Ми можемо написати листа, додати до нього покликання на ресурс, вкласти документ та за кілька хвилин його отримає користувач на іншому боці Земної кулі. Звісно, якщо лист не «впаде» до папки «Спам». 


Бачили наш допис про те, що потрібно регулярно заглядати до цієї папки? 

Користування електронною поштою дає можливість для сучасних освітян вирішити одне надзвичайно важливе питання — виховання учнів. Правила ділового та приватного спілкування у мережі Інтернет унормовується за допомогою так званого мережевого етикету (Net etiket), або Netiket.

У Gmail для створення нового листа потрібно натиснути кнопку «+» у лівому верхньому куті вікна ресурсу у вебпереглядачі. На мобільному пристрої зручніше  встановити відповідний застосунок і використати значок «+» у правому нижньому куті екрана.

При створенні електронного листа напишіть тему — короткий опис вмісту. 

Лист варто почати із привітання. Згідно з правилами мережевого етикету, це можуть бути слова «Вітаю!», «Добрий ранок/день/вечір!», або звертання «Шановний …». У неформальному спілкуванні — «Привіт!». 

Написавши основну частину листа, перевірте його орфографію та пунктуацію.

У курсі «Цифрові інструменти Google для освіти» тренери рекомендують для такої перевірки безплатне розширення для Google ChromeLanguage Tool. Його можна завантажити з вебмагазину Chrome.

Завершити свій лист варто прощальним вітанням, розпочавши його словами на кшталт: «З повагою, …» чи «З найкращими побажаннями, ...», де замість «...» буде ваше ім’я. Зауважимо, що писати таке привітання на початку листа та підпис кожного разу не потрібно — це можна зробити один раз у налаштуваннях Gmail.

Варто зазначити, що коректно написаний електронний лист із дотриманням усіх правил може не тільки привернути увагу вашого адресата, а й сприяти позитивному вирішенню вашого запиту.

Більше цікавих тем для спілкування з освітянами у Телеграм, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар